Kort (geografi) - Erlangen

Erlangen
Erlangen er en by i Tyskland i delstaten Bayern med omkring 105.000 indbyggere. Byen ligger ved floden Regnitz i Regierungsbezirk Mittelfranken, lige i nærheden af Fürth og Nürnberg, som sammen med med nogle mindre byer danner byområdet Mittelfranken, som er et af 23 «store centre» i Bayern og et af 11 tyske storbyområder.

Friedrich-Alexander-Universität er vigtig for byen, som også har flere filialer af Siemens AG. Byen er stadig præget af hugenotterne, som flyttede til byen efter tilbagekaldelsen af Nantes-ediktet i 1685.

Erlangen er nævnt første gang officielt i 1002 med navnet «Villa Erlangon». I 1361 var landsbyen solgt til kejser Karl 4. af det Tysk-romerske rige. Tre år senere blev der bygget en by nær landsbyen, som i 1374 fik ret til at præge sine egne mønter. I 1398 fik Erlangen byrettigheder, og i 1402 kom byen under Hohenzollerne og var en del af fyrstedømmet Brandenburg-Kulmbach, (fra 1603 kaldt Bayreuth) frem til 1806. Erlangen var hovedstad i det såkaldte Unterland i fyrstedømmet. Efter fire år med fransk okkupation blev Erlangen, sammen med resten af fyrstedømmet, til slut en del af Kongedømmet Bayern.

I 1686 kom de første franske hugenotter til Erlangen. Greven af Bayreuth, Christian Ernst, byggede en «ny by» (Neustadt) for dem. I 1706 var den gamle bydel næsten helt ødelagt af en brand, men den blev hurtigt genopbygget. I 1812 blev den gamle og nye by slået sammen.

I 1742 grundlagde grev Friedrich af Bayreuth universitetet i residensbyen Bayreuth, men på grund af oprørske studenter blev universitetet flyttet til Erlangen. Senere fik det navnet Friedrich-Alexander-Universität og var et preussisk universitet. Kendte studenter på denne tid var Johann Ludwig Tieck og Wilhelm Heinrich Wackenroder.

 
Kort (geografi) - Erlangen
Land - Tyskland
Tysklands flag
Tyskland (Deutschland), officielt Forbundsrepublikken Tyskland (Bundesrepublik Deutschland), er et land i Central- og Vesteuropa. Det har et samlet areal på 357.582 kvadratkilometer og landareal på 348.672 kvadratkilometer. Det meste af landet har et tempereret klima. Føderationen Tyskland er en parlamentarisk republik bestående af 16 delstater. Det er med omkr. 83,7 millioner indbyggere (31. marts 2022) EU’s folkerigeste land. Det gav en befolkningstæthed på 238 indbyggere per km2, 100 mere end i Danmark. Landets hovedstad samt største by er Berlin, mens dets største byområde er Ruhr-distriktet, der bl.a. består af Dortmund og Essen. Tysklands øvrige største byer er Hamborg, München, Köln, Frankfurt am Main, Stuttgart, Düsseldorf, Leipzig, Bremen, Dresden, Hannover og Nürnberg.

Siden antikken har det nordlige Tyskland været befolket af adskillige germanske folkeslag. Området blev kaldt Germanien allerede før år 100. Under folkevandringstiden spredte de germanske stammer sig også mod syd. Fra det 10. århundrede udgjorde de tyske områder en vigtig del af Det Hellige Romerske Rige af Tysk Nation. Nordtyskland blev i løbet af det 16. århundrede centrum for den protestantiske reformation. I 1815 blev Det Tyske Forbund dannet i kølvandet på det tysk-romerske riges kollaps. Martsrevolutionen (1848-49) førte til, at det såkaldte Frankfurterparlament indførte demokratiske rettigheder.
Valuta / Sprog  
ISO Valuta Symbol Betydende cifre
EUR Euro (Euro) € 2
ISO Sprog
DE Tysk (German language)
Kvarter (by) - Land  
  •  Belgien 
  •  Danmark 
  •  Frankrig 
  •  Holland 
  •  Luxembourg 
  •  Polen 
  •  Schweiz 
  •  Tjekkiet 
  •  Østrig 
Subnational enhed
By, Landsby,...